top of page
Caută

A venit și Timpul!

Un articol de Adrian Hebean


„Via Scriptorum” este un proiect realizat de Anca Boariu, manager de proiect din partea SIGNIS ROMÂNIA și Marius Iorga, co-organizator din partea Running & Cycling Club Blaj, în colaborare cu mai multe instituții școlare și culturale din Blaj și alte localități (Colegiul Național „Inochentie Micu Clain”-  Blaj, Școala Gimnazială „Ioan Maiorescu” – Bucerdea Grânoasă, Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” – Cenade, Școala Gimnazială ” Toma Cocișiu”- Blaj, Liceul „Sf Vasile”- Blaj, Liceul Tehnologic „Ștefan Manciulea” – Blaj, Şcoala Postliceală Sanitară – Blaj, Liceul „Timotei Cipariu” – București, Liceul „Inochentie Micu” – Cluj, Asociația Zileos Oradea, Asociația Cercetașii Creștini Români din Federația Scoutismului European, Asociația Frații Brad, Biblioteca Municipală Blaj, Primăria Municipiului Blaj.


Întregul proiect s-a desfășurat, așa cum și-au propus organizatorii, ca „un joc de pistă prin împrejurimile Blajului, pe urmele scriitorilor și a personajelor lor. Creat de tineri, pentru tineri.” , incluzând cinci trasee: Cenade, Pănade, Bucerdea Grânoasă, Obreja și Rădești la care au luat parte elevi ai școlilor din Blaj, dar și din restul țării. Participanții au pornit, pe biciclete, din Blaj spre cele cinci destinații pentru a afla, prin joc și competiție, mai multe informații despre oameni de seamă ai culturii române, provenind din aceste zone: Ion Agârbiceanu, Ion Brad, Timotei Cipariu, profesorul Ioan Maiorescu, psihologul Nicolae Mărgineanu și episcopii Ioan Suciu și Demetriu Radu.

Scopul jocului a fost să introducă concurenții în lumea celor mai importanți scriitori din împrejurul Blajului printr-o serie de jocuri de pistă interactive, inspirate din scrierile acestora. Proiectul a reprezentat o modalitate neobișnuită de aflare a trecutului. Elevii au descoperit povești știute doar de oamenii care au locuit în preajma scriitorilor,  au aflat cum era viața de zi cu zi a acestora de la oameni care i-au cunoscut, au reușit să cunoască omul din spatele renumelui creat și au descoperit  valoarea locului.

Anca Boariu ne-a împărtășit cum a a luat naștere ideea proiectului: „M-am gândit la proiect înainte de pandemie, când lucram cu tineri din Oradea și din București care-și doreau să vină la Blaj să descopere acest loc aparte. Îmi place mult să merg pe jos și cu bicicleta, începusem în ultimii ani să descopăr încet-încet frumusețea peisajelor din jurul Blajului și totodată scriitorii născuți aici și ideea a venit deodată… Ce-ar fi să organizăm o întâlnire, la un an de la venirea Papei Francisc la Blaj, la care să participe tineri din mai multe orașe și să participe la un joc de pistă-concurs, finalizat la Blaj? Am avut noroc să primesc un răspuns entuziast de la câțiva profesori din Blaj, care au și condus proiectul. Doamna prof. Ana Comșa a fost prima care a spus Da! A urmat doamna prof Iulia Tarko, parteneriatul cu Colegiul Național „I.M. Clain”, cu asociația Running&Cycling și cu alte câteva licee și școli gimnaziale. În trei zile aveam șapte parteneri și am depus proiectul la concursul de finanțări organizat de Administrația Fondului Cultural Național, unde am și câștigat la secțiunea promovarea culturii scrise. AFCN a devenit astfel co-finanțatorul acestui proiect cultural. Primăria Municipiului Blaj a fost deschisă să sprijine această inițiativă și a făcut-o în mod practic, atât cât s-a putut. Pandemia și înghețarea deplasărilor din țară a schimbat însă modul în care s-au derulat activitățile. A fost, cred, o descoperire a locurilor în primul rând pentru tinerii din Blaj și totodată o întâlnire cu scrierile și scriitorii blăjeni, pentru câțiva chiar cu familiile lor și cu cei care i-au cunoscut. Am început periplul nu din sate spre Blaj, ci din Blaj spre locurile natale ale lui Ion Agârbiceanu, Timotei Cipariu, Ion Brad, Ioan Maiorescu, ale episcopului Demetriu Radu sau ale psihologului Nicolae Mărgineanu. Evident, la aceștia s-a adăugat și periplul în Blaj pe urmele fericitului episcop Ioan Suciu, beatificat anul trecut. Dacă ne-am imaginat zâmbind cum ar fi să mergem pe picioroange la Cenade, retrăind felul în care oamenii satului traversau drumurile pline de noroaie, descrise de Ion Agârbiceanu în „File din Cartea naturii” sau vedeam aievea cum ar fi să joace cineva fotbal în reverendă, precum episcopul Ioan Suciu – a fost o adevărată bucurie să trăim aceste clipe și multe, multe altele, născute din imaginația și creativitatea tinerilor care au luat contact direct cu opera scriitorilor blăjeni și au conceput jocul, alături de profesoarele de la Colegiul „I.M.Clain” sau de Delia Iorga, de la Școala Gimnazială „Ioan Maiorescu” din Bucerdea.”

Felicitări organizatorilor, am trăit o experiență cu totul aparte!


https://revistatimpul.ro/via-scriptorum-drumul-scriitorilor/

36 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page