În prima zi de școală, Asociația Signis România, în parteneriat cu Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” și asociația Running&Cycling Club Blaj, lansează seria de reportaje video despre proiectului „Drumul scriitorilor”, proiect cultural sprijinit de Primăria Municipiului Blaj și co-finanțat de Administrația Fondului cultural național.
100 de participanți s-au bucurat în timpul verii de un joc de pistă inedit, derulat pe biciclete din Blaj spre cinci sate dimprejur, localități natale a 7 scriitori care au marcat limba, cultura și istoria românilor din Transilvania, timp de două secole, de la Timotei Cipariu la Ion Brad. Din 14 septembrie în 11 octombrie, ziua Școlii Ardelene, câte un reportaj pe săptămână, difuzat pe pagina www.viascriptorum.com și pe pagina de FB, www.facebook.com/viascriptorum, va reda impresii din timpul acestei adevărate școli de vară, ludice și creative.
Cinci trasee, pe urmele a șapte scriitori din jurul Blajului au însemnat, în cifre, 5 luni de pregătire, 5 trasee și hărți de bicicletă create de Marius Iorga, 150 de km parcurși pe biciclete, în medie 30 km în fiecare tură, 25 de elevi-ghizi, 5 profesori coordonatori, 5 artiști care au susținut ateliere creative, 5 studenți și 5 voluntari, care ne-au ajutat, 5 invitați care au intrat în dialog cu tinerii, 5 licee și școli participante și alte 3 școli care ne-au susținut. Respectând măsurile de distanțare, tinerii, cu vârste cuprinse între 13 și 20 de ani, s-au bucurat să descopere peisajele neașteptat de frumoase din jurul propriului oraș, dar și istoria și oamenii locurilor. Îndrumătorii lor au fost profesoarele Ana Comșa și Iulia Tarko, de la Colegiul Național „I.M. Clain”, Delia Iorga, de la Școala gimnazială din Bucerdea, Cornelia Mărginean și Marius Iorga, membrii Running&Cycling Club Blaj și coordonatorii probelor sportive și Anca Berlogea-Boariu, regizor și manager de proiect.
Toate drumurile au pornit din Piața 1848 și au condus înapoi, spre Câmpia Libertății. Pentru că cei șapte scriitorii pe urmele cărora am pornit au marcat istoria literaturii și a românilor din Transilvania: Timotei Cipariu (1805-1887), părintele gramaticii românești, Ioan Maiorescu (1811-1864), ilustru pașoptist, profesor și, cu titulatura de azi, ministru al învățământului, episcopul Demetriu Radu (1861-1920), participant la Marea adunare națională de la 1 decembrie 1918, Ion Agârbiceanu (1882-1963), un pionier al romanului românesc, fericitul Ioan Suciu (1907-1953), martir al prigoanei comuniste, psihologul Nicolae Mărgineanu (1905-1980) și poetul Ion Brad (1929-2019).
Proiectul a fost derulat de asociația Signis România, în colaborare cu Colegiul Național „I.M. Clain”, Blaj și asociația Running&Cycling Club Blaj, Liceul tehnologic „Ștefan Manciulea” și Liceul „Sf. Vasile”, Blaj, Liceul „Timotei Cipariu”, București, Școala gimnazială „Ioan Maiorescu” din Bucerdea Grânoasă, Școala gimnazială „Ion Agârbiceanu” din Cenade, Școala gimnazială „Demetriu Radu” din Rădești, în parteneriat cu Primăria Municipiului Blaj, Biblioteca Municipală Blaj, asociația Zileos din Oradea, Asociația Cercetașilor creștini și Asociația Frații Brad, fiind sponsorizat de Apidava și sprijinit de pensiunile Montana Popa și La Vie. Proiect cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, în cadrul proiectelor dedicate promovării culturii scrise. Partener media Radio Blaj.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Informații despre cum s-a desfășurat jocul, despre calendar, trasee și echipă puteți găsi pe www.viascriptorum.com Trailer la adresa: https://vimeo.com/457661995
Commenti